n jullie je liefde wettelijk erkennen? Dan zijn er in Nederland 2 samenlevingsvormen; namelijk het geregistreerd partnerschap of het huwelijk. Maar welke vorm past bij jullie en wat is slim voor de toekomst?
Misschien wel allebei. Want het een, sluit het ander absoluut niet uit. Welke wettelijke verbintenis voor jullie geschikt is hangt af van een aantal factoren, zoals tijd, geld en wensen. Daarom is het goed te weten wat de overeenkomsten, verschillen en mogelijkheden zijn om voor nu en de toekomst de juiste keuze te maken.
Verschil samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap of trouwen
Nu hebben jullie wellicht al een samenlevingscontract en vragen je af wat is dan het verschil met een geregistreerd partnerschap of trouwen?
Bij een geregistreerd partnerschap wordt jullie liefde vastgelegd in een akte bij de burgerlijke stand. In deze akte worden niet alleen jullie namen en geboortedatum en plaats maar ook de namen van jullie ouders en de datum van jullie geregistreerd partnerschap vastgelegd.
Deze akte blijft tot in den eeuwigheid bewaard, waardoor toekomstige generaties jullie geregistreerd partnerschap later ook kunnen terugvinden. De akte van jullie geregistreerd partnerschap blijft echter privé. Pas na 75 jaar na het aangaan van jullie geregistreerd partnerschap of huwelijk is deze belangrijke gebeurtenis in jullie leven openbaar in te zien in het archief.
Ook heb je bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap of huwelijk een aantal rechten en plichten tenopzichte van elkaar… Bij een samenlevingscontract hebben jullie deze rechten en plichten alleen als jullie ze in het samenlevingscontract opnemen.
Overeenkomsten tussen trouwen en geregistreerd partnerschap
De overeenkomsten tussen trouwen en geregistreerd partnerschap zijn:
- In tegenstelling tot een samenlevingscontract, vloeien er uit een geregistreerd partnerschap of huwelijk rechten en plichten uit voort die in de wet zijn geregeld. Voorbeelden hiervan zijn dat je automatisch medehuurder wordt van de huurwoning, of mede-eigenaar van de koopwoning. Als jullie geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden hebben laten opstellen bij een notaris, dan wordt bij een eventuele verdeling van bezittingen en schulden, de regels uit de wet gevolgd die golden toen jullie het geregistreerd partnerschap of huwelijk aangingen.
- Een geregistreerd partnerschap of huwelijk kan slechts bestaan tussen 2 personen, in tegenstelling tot een samenlevingscontract dat tussen meerdere personen kan bestaan.
- Als er een kind of kinderen tijdens het geregistreerd partnerschap of huwelijk worden geboren, dan zijn de partners of echtgenoten allebei juridisch ouder, en delen zij samen het ouderlijk gezag over kind.
Verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap
Tussen trouwen en geregistreerd partnerschap zijn er 4 verschillen:
- Een huwelijk komt tot stand door elkaar het jawoord te geven, een geregistreerd partnerschap enkel door het zetten van een handtekening;
- Een geregistreerd partnerschap kan zonder tussenkomst van de rechter ontbonden worden, als er geen kinderen in het spel zijn;
- Het geregistreerd partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.
- Een geregistreerd partnerschap wordt in tegenstelling tot het huwelijk niet wereldwijd erkend.
Waarom geregistreerd partnerschap?
Als er een baby op komst is of een huis wordt gekocht is tijd vaak een belangrijke factor. Een geregistreerd partnerschap kan op korte termijn gerealiseerd worden en in klein comité worden gevierd waardoor het kostentechnisch ook erg interessant is. Veel stellen zien een geregistreerd partnerschap als een tussenstap voor het huwelijk.
Trouwen na geregistreerd partnerschap?
Ja, trouwen na geregistreerd partnerschap is mogelijk. Veel stellen kiezen dan voor een ceremonieel huwelijk zodat ze de liefde kunnen vieren waar, waneer en hoe ze dat willen. Voor een ceremonieel huwelijk kunnen jullie alleen terecht bij een zelfstandig trouwambtenaar of ceremoniespreker.
Waarom ceremonieel trouwen na een geregistreerd partnerschap?
Bij een ceremonieel huwelijk is in tegenstelling tot een omzetting van een geregistreerd partnerschap, wel een belangrijke rol weggelegd voor de getuigen. Bij een omzetting bij de gemeente is er geen rol meer voor getuigen omdat die al getekend hebben bij het geregistreerd partnerschap.
Trouwen vs geregistreerd partnerschap conclusie
Als het jullie grote droom is om op termijn de liefde groots te vieren, maar dat nu niet mogelijk is door tijd, geld of door andere zaken, raad ik jullie aan nu te kiezen voor het geregistreerd partnerschap, zodat jullie alles goed voor elkaar kunnen regelen. Op een later moment kiezen jullie dan voor een ceremonieel huwelijk op een trouwlocatie van jullie keuze.
Wanneer wel direct trouwen?
Als jullie plannen hebben om te verhuizen naar een land waar het geregistreerd partnerschap niet erkend wordt, kan dit gevolgen hebben voor het erfrecht. Landen binnen Europa waar het geregistreerd partnerschap niet wordt erkend zijn:
- Bulgarije
- Letland
- Litouwen
- Polen
- Roemenië
- Slowakije
Tip: Informeer voor jullie emigratie wat de wettelijke regels zijn in jullie nieuwe thuisland. Willen jullie het zekere voor het onzekere nemen, kies dan direct voor trouwen of laat jullie geregistreerd partnerschap vooraf jullie emigratie bij de gemeente omzetten naar een huwelijk.
Bronnen & meer achtergrondinformatie:
Informatieblad trouwen, geregistreerd partnerschap en samenwonen door Rijksoverheid
Wordt een geregistreerd partnerschap erkend in het buitenland?