Er komt best wat kijken bij het aanvragen van een geregistreerd partnerschap. Want hebben jullie er al over nagedacht of jullie dit willen doen onder de standaard wettelijke gemeenschap van goederen? Of de locatie waar jullie het geregistreerd partnerschap willen aangaan en hoe ver van te voren jullie dit moeten regelen?
Waar kun je een geregistreerd aanvragen?
Geregistreerd partnerschap aanvragen? Dit kunnen jullie doen bij iedere gemeente in Nederland. Je bent dus niet gebonden aan de gemeente waar jij of je partner wonen. Op de website van de gemeente waar jullie je geregistreerd partnerschap willen aangaan vinden jullie hoe jullie een geregistreerd partnerschap kunnen aanvragen en wat je ervoor nodig hebt.
Hoe geregistreerd partnerschap regelen?
Houd er rekening mee dat je een datum voor een geregistreerd partnerschap minimaal 14 dagen en maximaal een jaar voordat jullie deze willen aangaan moet aanvragen. Omdat het aanvragen van een geregistreerd partnerschap steeds populairder wordt is er bij veel gemeentes een wachttijd. Het is dus slim om jullie geregistreerd partnerschap tijdig aan te vragen en niet te wachten tot het laatste moment.
Hoeveel vrije dagen krijg je voor een geregistreerd partnerschap?
Meestal krijg je 1 vrije dag voor het melden van het geregistreerd partnerschap (ondertrouw) en 2 voor het aangaan van het geregistreerd partnerschap. Deze vrije dagen vallen onder buitengewoon verlof. Het aantal vrije dagen buitengewoon verlof waar je recht op hebt kun je vinden in je cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement. Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld.
Hoe gaan jullie je geregistreerd partnerschap aan?
Hoe gaan jullie je geregistreer partnerschap aan? Dat is een goede vraag om helder te hebben voordat jullie je geregistreerd partnerschap aanvragen. In Nederland kunnen jullie kiezen voor twee vormen:
1. in wettelijke gemeenschap van goederen
2. onder partnerschapsvoorwaarden
Wat zijn partnerschapsvoorwaarden?
Partnerschapsvoorwaarden zijn regels die je samen opstelt over jullie relatie. Je maakt afspraken om af te wijken van de regels zoals de wet (wettelijke gemeenschap van goederen) die stelt aan geregistreerd partnerschap. Als jullie kiezen voor partnerschapsvoorwaarden dan worden deze vastgelegd bij de notaris. Deze kiezen jullie zelf. De meeste stellen leggen de partnerschapsvoorwaarden vast voordat ze het geregistreerd partnerschap aanvragen, maar jullie kunnen er ook voor kiezen om dit na het aangaan van jullie geregistreerd partnerschap te doen.
Als jullie al een samenlevingscontract hebben komt deze te vervallen op het moment dat jullie een geregistreerd partnerschap aangaan. Wel kan jullie samenlevingscontract een goede basis zijn om de partnerschapsvoorwaarden op te baseren. Als de partnerschapsvoorwaarden zijn opgesteld zorgt de notaris voor inschrijving van de partnerschapsvoorwaarden in het huwelijksgoederenregister. Jullie kunnen je partnerschapsvoorwaarden na inschrijving opzoeken in het huwelijksgoederenregister.
Geregistreerd partnerschap notaris
Indien jullie naar de notaris gaan voor partnerschapsvoorwaarden kan het ook een goed moment zijn om direct jullie testament te laten opmaken. Vaak bieden notarissen voordelige tarieven als jullie zowel de partnerschapsvoorwaarden als testamenten laten opmaken.
Ook is het raadzaam notarissen te vergelijken voordat je een keuze maakt. Een handig startpunt hiervoor is De Goedkoopste Notaris.